Chemistry Amphiprotic Species Research Paper

Chemistry Amphiprotic Species Research Paper 3-8. When rubidium ions are heated to a high temperature, two lines are observed in its line spectrum at wavelengths (a) 7.9 ◊ 10-7 m and (b) 4.2 ◊ 10-7 m.

Chemistry Amphiprotic Species Research Paper
Chemistry Amphiprotic Species Research Paper

What are the frequencies of the two lines? What color do we see when we heat a rubidium compound?

3-76 Based on their positions in the periodic table, list the following atoms in order of increasing radius: Sr, Ca, Si, Cl.

4-11. What are amphiprotic species? Illustrate with suitable equations

4-14. Is the self-ionization of water endothermic or exothermic? The ionization constant for water (Kw) is 2.9 ◊ 10-14 at 40 ∞C and 9.3 ◊ 10-14 at 60 ∞C.

Polymers in Medicine Research Paper

Polymers in Medicine
                                 Polymers in Medicine

Polymers in Medicine

Stoke’s law to delivery of large porous particles to the lungs.
In the middle of the 19th Century, Stokes looked at the drag on spheres for which the Reynold’s number was low.

Fd=6pµRvs

µ is the dynamic viscosity, R is the radius of the sphere, vs is the settling velocity

And

Fg=(?p-?f)g(4/3)pR3

Where ?p is the density of the particle and ?f is the density of the fluid.

1)How does the settling velocity depend on the radius of the particle?
2)Why is the settling velocity a suitable measurement for delivery to the deep lungs? Draw a picture of the delivery and explain.
3)What is the necessary settling velocity for delivery to the deep lungs?
4)What radius of particles corresponds to this?
Particles that are small tend to be taken up extremely efficiently by alveolar macrophages. Therefore, groups tried to determine whether making large, porous 5)particles would be equivalent to the small, dense particles.
Start with the definition of the mean aerodynamic diameter:

MMADt=(?/?1)1/2d
Now, work through the derivation in the Vandever et al. paper, step by step explaining all the assumptions for a particle with radius, R, and n pores with radii rp. What is the dependence of the settling velocity on R, n, and rp? (Hint: You will use the equations from the beginning.)

We can write this or a similar paper for you! Simply fill the order form!

Electron Arrangements Cation and Anion Formula

Electron Arrangements Cation and Anion Formula Given the following electron arrangements, give the formula of the cation and name it, give the formula of the anion and name it and then determine the formula of the compound they form and name it.

Electron Arrangements Cation and Anion Formula
Electron Arrangements Cation and Anion Formula

After you name the compounds, select 5 compounds and determine a common use for each of the 5 compounds.

Electron Arrangements

2,8,3 2,8,7

2,8,8,1 2,8,7

2,4 2,6

2,4 2,8,7

1 2,7

2,8,5 2,8,7

 

2,8,1 2,7

2,1 2,6

2,8,3 2,8,6

2,8,8,2 2,5

2,8,1 2,5

2,2 2,3

Write a report, in conformity with the CSU-Global Guide to Writing and APA (Links to an external site.)Links to an external site., discussing the data and the calculations performed. Items that should be included, at a minimum, are a title page, an introduction, a body which answers the questions posed in the problem, and a conclusion paragraph that addresses your findings and what you have determined from the data and your analysis. As with all written assignments, you should have in-text citations and a reference page too. Please include any tables of calculations, calculated values, and graphs associated with this problem in the body of your assignment response. Your reference section should include at least one peer-reviewed, scholarly reference.

Electron Arrangements Cation and Anion Formula Required

Chapter 6 in Chemistry: An Introduction to General, Organic, and Biological Chemistry

Recommended

Anjaneyulu, U., & Sasikumar, S. (2014). Bioactive nanocrystalline wollastonite synthesized by sol-gel combustion method by using eggshell waste as a calcium source. Bulletin of Materials Science, 37(2), 207-212. doi:10.1007/s12034-014-0646-5

Ciapetti, Di Pompo, Avnet, Martini, Diez-Escudero, Montufar, . . . Baldini. (2017). Osteoclast differentiation from human blood precursors on biomimetic calcium-phosphate substrates. Acta Biomaterialia, 50(C), 102-113. https://www-sciencedirect-com.csuglobal.idm.oclc.org/science/article/pii/S174270611630681X

Electron Arrangements Cation and Anion Formula References

Timberlake, K. (2015). Mastering chemistry with Pearson eText for chemistry: An introduction to general, organic, and biological chemistry (12th ed.). Upper Saddle River, NJ: Pearson Education Inc.

Polyatomic Ions and Molecular Compounds

Polyatomic Ions and Molecular Compounds Many things in nature as well as used in the medical field are compounds that contain polyatomic ions.

Polyatomic Ions and Molecular Compounds
Polyatomic Ions and Molecular Compounds

Look in the readings for this week (book or papers) and identify what you feel is one of the most significant compounds in use in the medical field today. Include the following in your initial response:

The formula

The name

The use

Where it comes from (if it can be found in nature)

What makes this a significant compound?

Polyatomic Ions and Molecular Compounds Required

Chapter 6 in Chemistry: An Introduction to General, Organic, and Biological Chemistry

Recommended Anjaneyulu, U., & Sasikumar, S. (2014). Bioactive nanocrystalline wollastonite synthesized by sol-gel combustion method by using eggshell waste as a calcium source. Bulletin of Materials Science, 37(2), 207-212. doi:10.1007/s12034-014-0646-5

Ciapetti, Di Pompo, Avnet, Martini, Diez-Escudero, Montufar, . . . Baldini. (2017). Osteoclast differentiation from human blood precursors on biomimetic calcium-phosphate substrates. Acta Biomaterialia, 50(C), 102-113. https://www-sciencedirect-com.csuglobal.idm.oclc.org/science/article/pii/S174270611630681X

References

Timberlake, K. (2015). Masteringchemistry with Pearson eText for chemistry: An introduction to general, organic, and biological chemistry (12th ed.). Upper Saddle River, NJ: Pearson Education Inc.

Chemistry of Dyeing Process with Mordant Produces

Chemistry of Dyeing Process with Mordant Produces Write a 4-5 page essay (double spaced, 10-12 point font) on the chemistry of the dying process. Include discussions of the following:

Chemistry of Dyeing Process with Mordant Produces
Chemistry of Dyeing Process with Mordant Produces

– a general description of how dyeing occurs at the molecular level
– why dyeing with and without a mordant produces a different color
– why varying the acidity of the dyebath affects the final color
Discuss all chemical processes that occur at a molecular level. You will need to research this section. Include all references in the proper format (e.g APA), and quote sourced
material appropriately (don’t plagiarize! no word for word copying from sources!).
You should include in-text citations for facts. Make sure you proofread your work
(or have someone proofread it for you), for spelling and grammatical errors
(most common errors: not indenting paragraphs, using it’s incorrectly [it’s= it is]).
Also, make sure you write an introductory paragraph, and a concluding paragraph,
and do not use ‘I’ or any personal points of view.

Chemistry Questions Assignment Paper

Chemistry Questions
Chemistry Questions

Chemistry Questions

Order Instructions:

1. To achieve a complete valence shell, how many electrons must an atom of strontium gain or lose?
A. lose 2 B. lose 1 C. gain 1 D. gain 2

2. Which of these pairs will form ionic bonds?
A. N and C B. Na and Cs C. K and Cl D. S and Cl

3. Which of the following groups of atoms would you expect to have similar chemical properties?
A. Mg & Na B. B & C C. O & S D. Cu & O

4. What is the most stable ion formed by chlorine?
A. Cl2 B. Cl+ C. Cl— D. Cl2—

5. A pure substance
A. has a definite constant composition and properties that are invariant and unique.
B. can be separated into distinct parts by physical separation techniques.
C. is another name for a homogeneous mixture.

6. Covalent bonds are formed when
A. an atom gives up an electron
B. atoms become ionized
C. atoms share electrons
D. metals bond to nonmetals

7. How many valence electrons does a neutral calcium atom have?
A. 0 B. 2 C. 8 D. 18

8. What types of substance normally forms anions?
A. halogens B. nonmetals C. metals D. noble gases

9. Which of the following correctly represents 2 molecules of water?
A. H4O2 B. (H2O)2 C. 2 H2 + 2 O D. 2 H2O

10. Which of the following is the correct symbol for an iron ion with a charge of plus 3?
A. Fe3+ B. Fe (III) C. Fe(III) D. 3+
Fe

11. The total number of atoms in one formula unit of (CH3CH2)2NH is
a. 6. b. 14. c. 16. d. 20.

12. Which of the following describes the difference between Na+ and Na?
A. Na is a neutral atom and Na+ is an ion with 1 more electron than Na.
B. Na is a neutral atom and Na+ is an ion with 1 less electron than Na.
C. Na and Na+ are two different isotopes of the same atom.
D. Na is a neutral atom and Na+ is an ion with 1 more proton than Na.

13. Which of the following IS NOT a stable ion?
A. Li+ B. Na2– C. Al+3 D. Zn2+

14. Which of the following is the dihydrogen phospate ion?
A. H2PO4
— B. 2 HPO4
— C. H2PO4
3— D. H2PO3

15. Which of these pairs will form covalent bonds?
A. Na and Li B. Na and Ca C. O and F D. Na and F

16. The electron configuration of Na+ is the same as the electron configuration of?
A. Na B. Ne C. F D. Mg

17. Which of the following is the chloride ion?
A. Cl2
2+ B. Cl2
2— C. Cl2
— D. Cl—

18. Which of the following is true about helium?
A. helium generally forms ionic bonds with metals
B. helium generally does not form bonds with other atoms
C. helium generally forms covalent bonds with non-metals
D. helium is a polyatomic ion

19. Which of the following is the correct way to represent the oxide ion?
A. O2— B. —2
O C. O— D. O2
4—

20. Which of these IS NOT a stable ion?
A. Mg+ B. Li+ C. Br– D. S2—

SAMPLE ANSWER

Chemistry Questions

Question 1

  1. lose 2

Question 2

  1. K and Cl

Question 3

  1. O & S

Question 4

  1. Cl

Question 5

  1. has a definite constant composition and properties that are invariant and unique.

Question 6

  1. atoms share electrons

Question 7

  1. 2

Question 8

  1. halogens

Question 9

  1. 2 H2O

Question 10

  1. Fe3+

Question 11

  1. 16

Question 12

  1. Na is a neutral atom and Na+ is an ion with 1 less electron than Na.

Question 13

  1. Na2–

Question 14

  1. H2PO4

 

Question 15

  1. O and F

Question 16

  1. Ne

Question 17

  1. Cl

Question 18

  1. helium generally does not form bonds with other atoms

Question 19

  1. O2

Question 20 

  1. Mg+

References

Ball, P. (2002). The Ingredients: A Guided Tour of the Elements. Oxford: Oxford University Press.

We can write this or a similar paper for you! Simply fill the order form!

Chemistry Research Paper Available Here

Chemistry Research Paper
Chemistry Research Paper

Chemistry Research Paper

Order Instructions:

1. Which of the following occurs naturally as a diatomic element?
A. sodium B. bromine C. silicon D. neon

2. The atomic mass of iron is 55.85 amu. From this we can conclude:
A. every iron atom has a mass of 55.85 amu
B. every iron atom has 55.85 neutrons
C. iron is a combination of atoms of different masses, the average of which is 55.85 amu
D. iron atoms have 55.85 protons

3. Which of the following correctly describes copper?
A. representative element in period 4 and group 11
B. representative element in period 11 and group 4
C. transition element in period 4 and group 11
D. transition element in period 11 and group 4

4. All of the following statements are correct EXCEPT
A. The conversion of compounds into elements is a chemical change.
B. The conversion of C12H22O11 into carbon, hydrogen and oxygen is a chemical change.
C. The conversion of elements into compounds is a chemical change.
D. The conversion of liquid water to gaseous water is a chemical change.

5. The number of neutrons and protons in a given nucleus determines the
A. atomic number B. mass number C. number of isotopes D. number of ions

6. Which of the following is both a metal and a representative element?
A. lithium B. hydrogen C. carbon D. sulfur

7. What is the symbol for lead?
A. Le B. Sn C. Pb D. Bi

8. How many protons, neutrons, and electrons are in the antimony(III) ion, Sb 123
51
3+?
A. 123p, 72n, 123e B. 51p, 72n, 48e
C. 51p, 72n, 51e D. 72p, 51n, 69e9.

9. Which of the following is a correct description of MgCl2?
A. A pure substance that is an element
B. A pure substance that is a compound
C. A pure substance that is a mixture
D. Not a pure substance. It is a mixture.

10. What is the atomic mass of silver?
A. 107.87 amu B. 32.07 amu C. 47 amu D. 16 amu

11. Which of the following phases of matter is the most disorganized?
A. solid B. liquid C. gas

12. Which of the following has the largest atomic number?
A. potassium B. boron C. tin D. lead

13. Which of the following correctly represents the elemental form of hydrogen?
A. 2 H B. H2 C. H+ D. H

14. Which of the following best describes F2?
A. The symbol for the fluorine element
B. The symbol for the fluorine compound
C. The symbol for the fluorine ion
D. The symbol for an isotope of fluorine with a mass number of 2

15. Salt water is an example of a/an
A. element B. compound C. pure substance D. mixture

16. Which of the following describes the difference between Br– and Br?
A. Br is a neutral atom and Br– is an ion with 1 more electron than Br.
B. Br is a neutral atom and Br– is an ion with 1 less electron than Br.
C. Br and Br– are two different isotopes of the same atom.
D. Br is a neutral atom and Br– is an ion with 1 less proton than Br.

17. Part of Dalton’s Atomic Theory tells us:
A. All forms of matter always stays the same
B. Matter can undergo chemical changes, but the atoms rearrange in whole number ratios
C. Matter can undergo chemical changes, but the compounds rearrange in whole number ratios
D. The amount of matter at the end of a reaction is usually greater than the amount at the start

18. Which two subatomic particles have about the same mass?
A. protons and electrons
B. neutrons and electrons
C. protons and neutrons19.

19. How many protons, neutrons, and electrons are in the 57Fe3+ ion?
A. 57p, 26n, 23e B. 57p, 26n, 54e
C. 26p, 31n, 29e D. 26p, 31n, 23e

20. An element is a pure substance
A. that can be broken down into simpler substances by physical means.
B. in which two or more atoms of different types are found in various proportions.
C. that is the simplest form found in nature, which can be found by chemical means

 

SAMPLE ANSWER

Chemistry Research Paper

Question 1

  1. bromine

Question 2

  1. every iron atom has a mass of 55.85 amu.

Question 3

  1. transition element in period 4 and group 11

Question 4

  1. The conversion of liquid water to gaseous water is a chemical change.

Question 5

  1. mass number

Question 6

  1. lithium

Question 7

  1. Pb

Question 8

  1. 51p, 72n, 48e

Question 9

  1. A pure substance that is a compound

Question 10

  1. 107.87 amu

Question 11

  1. gas

Question 12

  1. lead

Question 13

  1. H

Question 14

  1. The symbol for the fluorine compound

 

Question 15

  1. mixture

Question 16

  1. Br is a neutral atom and Br– is an ion with 1 more electron than Br.

Question 17

  1. Matter can undergo chemical changes, but the atoms rearrange in whole number ratios

Question 18

  1. protons and neutrons

Question 19

  1. 26p, 31n, 23e

Question 20

  1. that can be broken down into simpler substances by physical means

References

Ball, P. (2002). The Ingredients: A Guided Tour of the Elements. Oxford: Oxford University Press.

Scerri, E. R. (2011). The periodic table: A very short introduction. Oxford: Oxford University Press.

We can write this or a similar paper for you! Simply fill the order form!

Chemistry Term Paper Available Here

Chemistry Term Paper
Chemistry Term Paper

Chemistry Term Paper

Order Instructions:

1. How many significant figures are in the number 0.0030 g?
A. 1 B. 2 C. 4 D. 5

2. Which of the following is equivalent to 1 µg?
A. 1000 ng B. 1000 kg C. 10–3 g D. 1000 mg

3. If the density of a sample is given as 6.57 g/mL, what volume does a 22.5 g sample occupy?
A. 148 mL B. 3.42 mL C. 0.292 mL D. 6.57 mL

4. The following unit, °C, is a measure of
A. mass B. volume C. temperature D. heat

5. The dosage of a narcotic containing cough syrup is dispensed at the rate of 0.250 mL per kilogram
per dose for adult females. The prescription is written for three days and is to be taken four times per
day. What volume of the medication should be dispensed for a 108 lb adult female?
A. 59.5 mL B. 225 mL C. 1.02 mL D. 147 mL

6. Which of the following would be considered a hypothesis?
A. The volume of a sample was measured at 1.86 mL
B. The color of the sample was recorded as clear green
C. The color of the sample changed to dark blue when 10.0 mL of acid were added to the sample,
and bubbles evolved from the mixture.
D. Since bases sometimes react with acids to produce gaseous products, the sample is likely some
kind of base.

7. The energy in a chemical bond, such as a covalent bond, is an example of ______________ energy.
A. kinetic B. potential

8. On a cool day in autumn, the temperature was 9.0°C. What does this correspond to in degrees
Fahrenheit?
A. 5.0 °F B. 9.0 °F C. 16 °F D. 48 °F

9. The number 5 X 10–3 can be written in full as:
A. 0.005 B. 0.05 C. 500 D. 500010. Convert 23 cm into

10. inches and report the answer with the correct number of sigfigs.
A. 0.11 in B. 9.1 in C. 9.055 in D. 58 in

11. A quantitative measurement was recorded as: The mass = 25. Why is this measurement recorded
incorrectly?
A. The measurement does not include any description of the sample.
B. The measurement does not have enough significant figures.
C. The measurement does not include the mass unit in which the measurement was taken.
D. None of the above. It is an example of an appropriate way to record a quantitative measurement.

12. Convert one serving of vegetables (2.5 oz) to grams.
A. 0.014 g B. 0.88 g C. 71 g D. 11 g

13. The dimensions of a room are typically given in feet, but carpeting is sold by the square yard. How
many square yards of carpet are required to cover the floor of a room that is 12 feet wide by 18 feet
long? There are 3 ft in one yard.
A. 12 yd2 B. 18 yd2 C. 24 yd2 D. 216 yd2

14. What is the mass in g of 30.0 mL of a liquid if its density is 0.60g/mL?
A. 0.056 g B. 0.020 g C. 50. g D. 18 g

15. The number 0.0004210 L expressed in scientific notation becomes
A. 4.21 X 10–4 L B. 4.210 X 10–3 L C. 4.210 X 10–4 L D. 4.210 X 104 L

16. A patient is 6 feet 2 inches tall (1 ft = 12 in). Express this height in m and report the answer with 2
sigfigs.
A. 29 m B. 1.9 m C. 74 m D. 188 m

17. The side of a box was measured as 1.675 meters. Convert this measurement to centimeters.
A. 0.01675 cm B. 0.1675 cm C. 167.5 cm D. 1675 cm

18. Which of the following numbers or conversions are exact?
A. 12 inches = 1 foot
B. 1 mL = 1000 µL
C. There are 12 children in the room
D. All of these are exact

19. Convert 147 lb into kg.
A. 3.09 kg B. 30.6 kg C. 324 kg D. 66.7 kg

20. A student is instructed to determine the density of an unknown. The mass of an empty beaker is
25.678 g. The student adds 10.15 mL of the unknown to the beaker. The mass of the beaker and the
unknown is 56.750 g. What is the density of the unknown?A. 31.07 g/mL B. 5.591 g/mL C. 3.061 g/mL D. 0.3267 g/Ml

SAMPLE ANSWER

Chemistry Term Paper

  1. C
  2. B
  3. B
  4. C
  5. A
  6. D
  7. B
  8. D
  9. A
  10. B
  11. C
  12. C
  13. C
  14. D
  15. A
  16. B
  17. C
  18. A
  19. D
  20. C

We can write this or a similar paper for you! Simply fill the order form!